Data en IT zijn de motor van iedere organisatie

In de aanloop naar het Cloud Architect Alliance evenement  ‘Datacentrische cloudstrategie en datacontinuïteit‘ geven onze sprekers een voorproefje van wat zij gaan vertellen. Edwin Weijdema van Veeam zal vanuit zijn expertise een bijdrage leveren aan de presentatie van Edwin Idema van ASICS, die alles gaat vertellen over data en slimme sportschoenen. 

“Als Global Technologist bij Veeam vervul ik een brugfunctie tussen klanten en partners enerzijds en Product Management en Research & Development anderzijds. Daarnaast geef ik wereldwijd presentaties en als onze afdeling Product Management meer wil weten over vraagstukken bij onze klanten, dan zorg ik ervoor dat ze deze antwoorden krijgen.”, zegt Edwin Weijdema. “Veeam is een backup- en recoveryspecialist. Met onze oplossingen kunnen organisaties workloads en data veiligstellen. Ze kunnen gemakkelijk de data weer herstellen, zodat processen weer operationeel zijn. Ook is mogelijk om workloads met  data uit een bepaalde cloudomgeving te migreren naar een andere cloudaanbieder. Veeam biedt hiermee een exitstrategie, zodat organisaties niet noodgedwongen vastzitten aan een bepaalde cloudaanbieder.”

Overstap naar de cloud

“Door de coronacrisis zijn mensen het afgelopen jaar noodgedwongen vanuit huis gaan werken. Veel organisaties hebben alsnog versneld de overstap naar de cloud moeten maken. Dat kwam ook omdat servers nauwelijks leverbaar zijn. Maar het blijkt dat organisaties tijdens deze overstap onvoldoende hebben nagedacht over dataveiligheid. Dat zien we bij werken vanuit de cloud, maar ook als ze verschillende clouds met elkaar verbinden. We zien tegenwoordig een gigantische groei van data, die samen met de IT als de motor van een organisatie fungeren. Dat heeft de pandemie ons wel duidelijk gemaakt. Bedrijven hebben ontdekt dat IT eigenlijk geen kostenpost is. Zonder IT staat het bedrijf namelijk stil. Dat is iets wat cloudarchitecten ook zien. Ze zijn getransformeerd naar businessarchitecten, die meer vanuit de business dan vanuit IT moeten redeneren.” 

Aanvallen op data 

Edwin Weijdema heeft de afgelopen twee jaar meer aanvallen op data gezien. Dat komt volgens hem omdat data waardevol zijn. “Veel bedrijven gaan geld investeren in technologie omdat ze dit als een probleem van de afdeling IT zien. Maar data en IT zijn onderdeel van de business geworden, want bij een aanval ligt het gehele bedrijf stil. Dan is het niet meer alleen een IT-probleem. De organisatie moet dus geld investeren in mensen, processen en innovatie. Dit is een uitdaging waar ook cloudarchitecten mee te maken krijgen. Hoe ga ik het beschikbare budget zo slim en kostenefficiënt mogelijk inzetten?” 

Wat kunnen we van tijdens presentatie van Edwin Weijdema op 22 april verwachten? “Ik tracht de cloudarchitecten een aantal eyeopeners te geven. Zelf werk ik vanuit de business en dat heb ik gemeen met cloudarchitecten. Ik zie dat organisaties problemen hebben en worstelen met de vraag hoe ze dat moeten oplossen. Dat doen cloudarchitecten ook. Die redeneren ook vanuit een probleem en proberen door het bedenken van een architectuur daarvoor een oplossing te bieden. Vanuit mijn expertise zal ik uiteenzetten hoe de oplossingen van Veeam het werk van cloudarchitecten kunnen vergemakkelijken.”