Cloud Architect Alliance Event

Op donderdag 22 april 2021 organiseerde de Cloud Architect Alliance het eerste digitale event rondom het thema “Datacentrische cloudstrategie en datacontinuïteit”. In totaal hebben meer dan 85 cloudarchitecten de presentaties van de vier gastsprekers bijgewoond. Na afloop van de presentaties konden alle aanwezigen onder het genot van lekkernijen uit de eerder verzonden borrelbox via het platform van Mibo met elkaar netwerken.

Het event ging van start met een theoretische introductie door Freek Beemster en Bart M. Veldhuis. Ze vertelden dat bedrijven die het verschil willen maken en marktleider willen worden, moeten transformeren naar een digitale enterprise. Bedrijven die deze transformatie willen maken, moeten data beschikbaar stellen waar het nodig is. De afgelopen jaren hebben we een ontwikkeling gezien van system centric (rond 2005) via application centric (2005-2020) naar datacentric (vanaf 2021). Het is belangrijk dat organisaties hun metadata in kaart brengen en invulling geven aan hun cloudstrategie.

Datafabric samenstellen met eigen data

De eerste spreker tijdens het event was Joost van Drenth, Manager Solutions Engineering bij NetApp, een organisatie gericht op het oplossen van problemen met data in de meest kritische omgevingen. De centrale vraag daarbij is: hoe krijg je data veilig en op tijd op de juiste plekken tegen de juiste prijs? Joost vertelde over de architectuur datafabric die NetApp in 2014 heeft gelanceerd. Een datafabric bestaat uit een samenhang tussen storagesystemen, software en cloud dataservices. De uitwisseling van data in zo’n datafabric kan naadloos en zonder conversie plaatsvinden tussen verschillende platformen. Inmiddels is deze basis aangevuld met diensten voor het automatisch en transparant migreren van ongebruikte data naar de cloud om zo kosten te besparen. Het is tevens mogelijk om crossclouds back-ups te maken met mogelijkheden om recovery tussen verschillende cloudomgevingen te realiseren, waarbij data is beschermd tegen aanvallen met ransomware. Zo zijn organisaties in staat om een datafabric samen te stellen met hun eigen data. Joost gaf in zijn presentatie hiervan een tweetal praktijkvoorbeelden bij King’s College Hospital en AstraZeneca.

Slimme hardloopschoen verbinden met de cloud

De tweede presentatie werd verzorgd door Edwin Idema, voormalig Chief Information Officer bij ASICS, en Edwin Weijdema, Global Technologist bij Veeam. Edwin Idema vertelde over de slimme hardloopschoenen van ASICS, waarin een slimme chip is verwerkt. Deze chip registreert bijvoorbeeld de hartslag van de hardloper en de exacte locatie. Het is uiteindelijk de bedoeling dat deze data naar de cloud gaat en kan worden gedeeld met de hardloper, die daarvoor apps als RunKeeper en Race Roster gebruikt. Volgens Edwin Weijdema van Veeam is data is het nieuwe goud. Cloudarchitecten hebben te maken met uitdagingen met data, die elke twee jaar in omvang verdubbelt. Back-ups stonden eerst lokaal, maar tegenwoordig ziet hij dat bedrijven dat in de cloud doen. Hij vertelt dat met behulp van Veeam de beschikbare back-up data veel efficiënter kan worden ingezet.

Port Community System (PCS) zorgt voor smart ports

De derde presentatie werd verzorgd door Robert Jan Erkelens, Programma Manager van Portbase, een betrouwbare partner voor alle logistieke informatie in Nederlandse havens. Via het Port Community System (PCS) verlopen alle processen in en rondom de havens gemakkelijker, efficiënter en betrouwbaarder. Robert-Jan Erkelens vertelde dat het de missie van Portbase is om een fundamentele bijdrage te leveren in het realiseren van smart ports om zo de concurrentiepositie van de Nederlandse havens te versterken. Portbase werkt samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat recent de digitale transport strategie heeft opgesteld. Deze digitale transportstrategie heeft als doel om de concurrentiepositie van heel logistiek Nederland te behouden en te versterken. Dat moet gerealiseerd worden door het stimuleren van de adoptie van de mogelijkheden die de moderne IT en datatechnologie te bieden heeft. Daarvoor moet ook een basisinfrastructuur voor het delen van data worden ontwikkeld. Portbase is gevraagd om het ministerie hierin te ondersteunen.

Netwerken via Mibo

Aan het einde van de prestaties maakten Freek en Bart de winnaar van de cloudarchitect kennisquiz, die werd gepresenteerd door Jan Spigt, bekend. De winnaar was Dennis F, die daarmee ook het donatiebedrag aan KWF Kankerbestrijding met maar liefst € 359,60 wist te verhogen. Voor elke bezoeker aan het event doneerde de Cloud Architect Alliance namelijk € 5 aan KWF Kankerbestrijding. Samen met de donatie van € 750 van Oblivion Cloud Consultancy kon de Cloud Architect Alliance maar liefst € 1.750 euro doneren aan het KWF Kankerbestrijding. Freek en Bart bedankten sprekers, sponsors en deelnemers voor hun aanwezigheid en hierna gingen de vrijwel alle aanwezigen onder het genot van de lekkernijen uit de borrelbox netwerken op een de vier Mibo eilanden.

Online event gemist?

Heb je het digitale event “Datacentrische cloudstrategie en datacontinuïteit” op 22 april gemist? Geen punt! Het gehele event kun je ook online terugkijken via deze link op het YouTube kanaal van de Cloud Architect Alliance. Ook als je er bij bent geweest en je wilt een bepaalde presentatie nog een keer op je gemak terugkijken, dan is dan mogelijk. Van elke presentatie hebben we een aparte video gemaakt, zodat je direct het onderwerp van jouw keuze kunt bekijken.

Op 7 september 2021 zal de Cloud Architect Alliance een nieuw online event over het thema Cloud Native Security organiseren. Ook dit keer nodigen we een aantal interessante gastsprekers uit. Wie dat zijn? Dan zullen we zo spoedig mogelijk laten weten via onze website en nieuwsbrief. We hopen jou in elk geval op 7 september 2021 te mogen begroeten tijdens ons event. Tot dan!