In de aanloop naar het Cloud Architect Alliance evenement “Datacentrische cloudstrategie en datacontinuïteit” op 22 april 2021 geven onze sprekers een voorproefje van wat zij gaan vertellen. Robert Jan Erkelens van Portbase zal tijdens zijn sessie dieper ingaan op de vraag hoe organisaties de behoefte aan data bij gebruikers kunnen vaststellen, zodat ze hun werk beter kunnen uitvoeren.
In het dagelijkse leven is Robert Jan Erkelens werkzaam als Programma Manager Digital bij Portbase , een not-for-profit organisatie die met behulp van informatie- en cloudtechnologie bijdraagt aan het realiseren van slimme havens. “Vanuit mijn functie begeleid ik de overgang naar nieuwe technologieën. Dit betekent onder andere een migratietraject naar de publieke cloud en de bijbehorende aanpassingen in het applicatielandschap. Inmiddels hebben we hierin behoorlijke slagen weten te maken.”
Vaststellen informatiebehoefte
“Tijdens mijn sessie behandel ik het verschil tussen data en informatie. Iedereen heeft het tegenwoordig over datadriven opereren, maar waar het uiteindelijk om gaat, is dat een gebruiker met de aangeleverde data beter zijn of haar werk kan doen. Met de juiste informatie moet de gebruiker in staat zijn om voordelen te realiseren”
In een speelveld met veel actoren is het lastig om alle behoeften van de gebruikers te inventariseren. Het is meestal niet mogelijk om met iedereen daarover in gesprek te gaan. Om toch de behoeften in kaart te brengen, kunnen organisaties de working backwards methode inzetten. “Bij deze methodiek redeneren de onderzoekers vanuit het perspectief van de eindgebruiker. Welk probleem heeft de eindgebruiker en hoe kun je hierbij helpen? Eigenlijk start je bij de output en redeneer je terug: wat is er nodig om in die behoefte te voorzien? “, verduidelijkt Robert Jan.
Data Exchange Facility Logistics (DEFLog)
“Dit vraagstuk speelt ook in mijn huidige werkomgeving een rol. In relatie tot de migratie naar de publieke cloud, hebben we de vraag gesteld: waaruit bestaat de behoefte van onze developers, zodat ze hun werk beter kunnen doen? Hoe kunnen we deze groep hierbij maximaal ondersteunen? Voor de ondersteunende processen willen we een migratie naar SaaS realiseren. Ook hier geldt hetzelfde: Wat hebben medewerkers in een ondersteunende rol echt nodig om hun werk goed te kunnen doen?”
Vanuit zijn huidige rol bij Portbase is Robert Jan ook betrokken bij een partnership met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met behulp van cloudtechnologie is in samenwerking met verschillende partijen de Data Exchange Facility Logistiek (DEFLog) ontwikkeld, een infrastructuurvoorziening voor de logistieke sector om onderling data uit te wisselen. In zijn presentatie zal hij uitvoerig bij alle uitdagingen van DEFLog stilstaan en zijn opgedane ervaringen met de deelnemers delen.
“Mijn presentatie biedt voor cloudarchitecten veel aanknopingspunten denk ik. Een architect moet namelijk eerst onderzoek verrichten voordat hij iets kan ontwerpen. En hierin is het cruciaal om te redeneren vanuit het uitgangspunt: wie heeft nu eigenlijk een probleem, wat is dat dan precies en hoe kan ik dat oplossen?” De sessie met Robert Jan Erkelens is op 22 april 2021 te bekijken en het is mogelijk om na afloop vragen aan hem te stellen. Zorg dat je dit niet mist en claim snel jouw gratis ticket!